FIT MET LOES BEWEEGCOACHING
Nog altijd maken supermarkten het ons niet makkelijk om te kiezen voor gezonder eten en drinken. Ondanks dat de overheid met het Nationaal Preventieakkoord van 2018 stappen zet om het aanbod aan eten en drinken gezonder te maken, zien we daar in de praktijk nog te weinig van terug. Onderzoeken wijzen uit dat in de supermarkten de verhouding gezonde/ongezonde producten zo’n 20/80 procent is! Dit helpt natuurlijk niet echt .
Daarbij komt nog dat er vaak een hoger prijskaartje hangt aan de gezondere en bewustere keuzes, ook al zo irritant. Ten slotte blijkt dat de aanbiedingen in de supermarkten 9 van de 10 keer de ongezonde producten betreft.
Niet zo gek dus dat we het met zijn allen moeilijk vinden om gezondere keuzes te maken. Maar we zouden dit wél moeten doen. De grote hoeveelheid mensen met overgewicht groeit nog steeds en dat is echt zorgelijk.Tijd voor meer controle over jouw boodschappengedrag!
Er zijn 3 simpele stappen die jou gaan helpen om in ieder geval gezonder en bewuster je boodschappen te doen en je te beschermen tegen alle aanbiedingen en invloeden in de winkel.
Stap 1: Bedenk eerst je weekmenu
Het boodschappen doen begint idealiter al thuis. Neem even de tijd om je weekmenu te bedenken. Bedenk wat je gedurende de week als ontbijt en lunch nodig hebt, bedenk 4 avondmaaltijden waar voldoende groente in verwerkt zit en bedenk wat je aan tussendoortjes (fruit, snack, drinken) nodig hebt. Voordeel hiervan is ook dat je niet elke dag opnieuw hoeft te bedenken wat je eet én niet dagelijks naar de winkel hoeft met alle aanwezige verleidingen.
Tip: hang je weekmenu zichtbaar in je keuken op. Bij ons hangt altijd een briefje met de maaltijden aan de afzuigkap. Zo weet ik, maar ook mijn man, precies wat er op het programma staat die week.
Stap 2: Maak een boodschappenlijstje
Ik hoor nog vaak mensen zeggen dat ze niet met boodschappenlijstjes werken, maar uit hun hoofd de boodschappen doen (wat ik knap vind trouwens, ik zou waarschijnlijk nog minstens 2x terug moeten voor missende ingrediënten).
Zo’n 35% van de mensen bedenkt zelfs pas ín de winkel wat ze gaan eten.
Feit is echter dat je zonder boodschappenlijstje in de winkel veel sneller verleid wordt door alles wat je daarbinnen toeschreeuwt. Daarnaast ben je gemiddeld veel meer tijd in de winkel kwijt, wat ook de kans op een vollere winkelwagen verhoogt.
Mijn advies dus: maak een boodschappenlijstje! Op basis van je bedachte menu maak je lijstje. Neem ook even de tijd om te checken welke basis ingrediënten je in huis hebt en welke nog aangevuld moeten worden. Denk daarbij niet alleen aan kruiden en zo, maar ook aan crackers, ontbijtgranen, drinken, aardappels, houdbare tussendoortjes, etc. En vergeet ook je comfordfood niet. Heus, ik ben echt geen heilige en ook hier liggen chips, nootjes en een snoepje in de kast. Als je dit dus in huis wilt hebben, zet het dan ook op je lijstje. Probeer hierin liefst zo concreet mogelijk te zijn (dus schrijf bijvoorbeeld paprika ribbelchips en stroopwafels op, in plaats van “zoutjes” en “koek”) en ga het niet pas in de winkel uitkiezen. Zo weerhoud je jezelf er echt makkelijker van om meerdere dingen te kopen, omdat je op het moment suprême niet kan kiezen en echt alles lekker lijkt ;-).
Tip: Wij gebruiken al jaren de gratis app Listonic voor onze lijstjes. Werkt super handig en je kan er met meerderen in werken. Dus als mijn man boodschappen gaat doen en ik bedenk nog iets, dan zet ik het er nog snel even bij. Daarbij onthoudt hij je eerdere producten, dus die gooi je zo weer op je nieuwe lijstje.
Stap 3: Doe je boodschappen met volle buik
Iedereen weet dit stiekem wel, maar toch zie je vlak voor etenstijd altijd topdrukte is in de supermarkt. Voor de winkel echt geweldig natuurlijk, want al die hongerige mensen, kopen al gauw veel meer dan ze van plan waren. Ben jij hier ook gevoelig voor? Ga dan vooral winkelen als je geen honger hebt. Je bent dan simpelweg minder beïnvloedbaar voor al dat lekkers (wat vaak niet meteen gezond is), want je hebt geen trek. Daarbij is het op die andere momenten vaak een stuk rustiger in de winkel, ook wel zo fijn. Heb je overdag geen tijd? Overweeg dan eens om in de avond te gaan. Veel supermarkten zijn vandaag de dag tot laat open. Dus eerst even eten, dan boodschappen doen, mét je lijstje natuurlijk.
Overigens is het niet zo dat supermarkten helemaal niets doen aan het stimuleren van de gezonde keuzes. Heb je er wel eens over nagedacht waarom groente en fruit voorin de supermarkt ligt? Onderzoek heeft uitgewezen dat we meer geneigd zijn om producten aan het begin van de winkel te pakken. Door fruit en groente aan het begin te hebben staan, pakken we deze gezonde dingen dus sneller mee (moet je die ongezonde aanbiedingen die je óók aan het begin tegenkomt, wel even negeren ;-)).
Online boodschappen doen
En ten slotte: wil je jezelf nog meer beschermen tegen die winkelverleidingen? Doe je boodschappen dan online en laat ze lekker thuis bezorgen. Er zijn vandaag de dag tal van bezorgdiensten, van AH en Jumbo tot Picnic en Crisp. Dus voor ieder wat wils. Natuurlijk vind je online ook aanbiedingen en verleidingen, maar dit zijn er vergeleken met het aanbod in de winkel een heel stuk minder.
Onze modus in boodschappen
Om je een idee te geven van de boodschappenmodus bij mij thuis, zal ik hem hier kort schetsen. Op vrijdag maak ik het boodschappenlijstje voor het weekend en voor de volgende week. Op vrijdag doen we de weekendboodschappen op de markt en in de winkel. Dit is vaak nog maar een kort lijstje. Op de markt haal ik ook zoveel mogelijk van het benodigde groente en fruit voor de hele week. De grote weekboodschappen, inclusief ons week menu voor 4-5 dagen, laten we op zondagavond of maandagochtend door Picnic thuis bezorgen. Qua versheid past dit perfect. Op maandagochtend haal ik vers brood bij de bakker (wat ik allemaal in de vriezer bewaar) en eventuele losse ingrediënten die we die week nodig hebben en die niet online verkrijgbaar zijn. Voor ons werkt dit perfect, scheelt het tijd én verleiding.
Shopze!
Nederland
Alle rechten voorbehouden | Fit met Loes Beweegcoaching