Je BMI kan je uitrekenen door je gewicht in kg te delen door het kwadraat van je lengte in meters. Als je bijvoorbeeld 65 kilo weegt en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5. Op de site van het voedingscentrum staat een rekentool die het ook voor je kan uitrekenen.
Waarom bewegen zo belangrijk is bij een kinderwens
Zwanger worden… de grootste wens voor velen, maar helaas is geen vanzelfsprekendheid voor alle vrouwen. Bij 1 op de 6 stellen gaat zwanger worden niet vanzelf en zijn ze na een jaar proberen nog niet zwanger. Daarnaast eindigt gemiddeld 1 op de 8 zwangerschappen in een miskraam. Getallen waar je niet snel bij stil staat, maar die toch wel opvallend zijn en je aan het denken zetten. Uitspraken als "ik neem een kind", herzie je vervolgens (hopelijk) wel even als je je beseft dat het echt iedereen zomaar gegeven is om zwanger te raken. En de wens wordt vervolgens alleen maar groter...
Uit eigen ervaring weet ik hoe groot een kinderwens kan zijn en hoe pijnlijk en verdrietig het is als het niet “zomaar” lukt om zwanger te worden. Drie keer werd ik zwanger, maar donderde ik knalhard van die roze wolk waar ik mij op had genesteld. Na deze miskramen ben ik gelukkig zonder verdere hulp zwanger geraakt en ben ik inmiddels trotste moeder van 2 prachtige kids. Ik ben zó dankbaar dat het bij ons uiteindelijk toch is gelukt en ik ben mij er tegelijkertijd ook heel bewust van dat dit niet elke vrouw gegeven is. Soms duurt het jaren en soms blijkt dat het een vrouw helaas niet gegeven is om spontaan zwanger te worden. Door verminderde- of onvruchtbaarheid bij haarzelf of bij haar partner. De emotionele rollercoaster war je dan doorheen gaat is onbeschrijfelijk zwaar. Vandaag de dag zijn er gelukkig steeds meer mogelijkheden om met een behandeling alsnog zwanger te worden. Dit geeft hoop en brengt de kinderwens van vele vrouwen (en mannen) alsnog in vervulling. En dan nog is het helaas niet iedereen gegeven.
Heb je dan zelf helemaal geen invloed op de kans om zwanger te worden en te blijven? Zeker wel, want een gezond en fit lijf vergroot de kans op een gezonde zwangerschap, natuurlijk of met een vruchtbaarheidsbehandeling, aanzienlijk.
Fit zijn vergroot de kans op zwanger worden
Als je een kinderwens hebt is het zo enorm belangrijk om fit te zijn. Dit betekent een gezond gewicht, gevarieerd en gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en zo min mogelijk stress.
Ook wanneer je een vruchtbaarheidsbehandeling nodig hebt om zwager te worden, geeft een gezond lichaam meer kans van slagen. Hoe fitter je bent, hoe beter je lijf deze trajecten aan kan. Door artsen wordt ook gekeken of je fit genoeg bent om met een vruchtbaarheidsbehandeling te starten. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld omdat je overgewicht hebt, dan mag je het traject nog niet in. Kortom, goed zorgen voor jezelf en voor je lichaam is essentieel als je een zwangerwens hebt.
Een gezond lichaam met een gezond gewicht bereik je door je leefstijl te onderzoeken en waar nodig aan te passen. Dit is echter niet altijd makkelijk. Belangrijke aspecten zijn jouw eet- en beweeggedrag. Door deze waar mogelijk te verbeteren ga je je fitter voelen, werk je toe naar een gezonder gewicht en vergroot je de kans om zwanger te worden, te blijven of te mogen starten met een vruchtbaarheidsbehandeling.
Gezond gewicht
Overgewicht kan een grote negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Wanneer je dus een kinderwens hebt, maar zwanger worden of blijven lukt niet en je hebt overgewicht, is het zaak om af te vallen. De kans op een miskraam is groter bij overgewicht. Ook wanneer uit onderzoek blijkt dat je niet natuurlijk zwanger kan raken en hiervoor een behandeltraject in zou moeten, zal je ook eerst af moeten vallen. Dit is zoals eerder gezegd vaak zelfs een vereiste vanuit de behandelkliniek.
Wanneer je een BMI (Body Mass Index) hoger dan 25 hebt, dan spreken we van overgewicht. Wanneer je BMI hoger dan 30 is (ernstig overgewicht of obesitas), dan mag je doorgaans niet met de behandeling starten. Het risico voor je eigen gezondheid is dan te groot en de kans op een succesvolle behandeling te klein.
Een BMI tussen de 20 en 25 wordt gezien als een gezond BMI (als je BMI lager is dan 20, kan dit overigens ook negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid).
Waarom is een gezond gewicht zo belangrijk als je zwanger wilt worden?
Ik denk dat het voor iedereen wel voor zich spreekt dat een gezond gewicht überhaupt belangrijk is voor een gezond lichaam. Bij een zwangerschapswens komen er naast de voordelen die voor elk mens gelden, nog een paar expliciete bij, namelijk:
- Je bent vruchtbaarder
- Je hebt een regelmatigere menstruatiecyclus
- Je weet beter wanneer je vruchtbare dagen zijn
- Het verhoogt de slagingskans bij een vruchtbaarheidsbehandeling.
Voldoende bewegen en gezond eten
Een gezond gewicht bereik je onder andere door je beweeg- en eetgedrag onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren. “Even” een dieet volgen om snel kilo’s kwijt te raken is niet duurzaam en dus niet aan te raden. Dit is überhaupt niet gezond voor een mens en al helemaal niet als je juist fit wil zijn om zwanger te worden. Door een crashdieet verlies je misschien snel gewicht, maar ook allerlei belangrijke bouwstoffen die je juist nu zo hard nodig hebt. Daarnaast weten we allemaal wel dat de kans groot is dat de verloren kilo’s er in no time weer aan zitten. Geen goed idee dus. Beter is het om geleidelijk af te vallen door gezond en gevarieerd te gaan eten en genoeg te gaan bewegen.
Waarom is bewegen/sporten zo belangrijk als je zwanger wilt worden?
- Het draagt bij aan een gezond gewicht
- Het zorgt voor een goede basis conditie
- Je vermindert de kans op complicaties
- Je slaapt beter
- Het vermindert stress (stress is net zo ongezond als bijv. alcohol en roken)
- Je bent fitter, voelt je positiever en sterker
Wat doet gezonde voeding voor je als je zwanger wilt worden?
- Het draagt bij aan een gezond gewicht
- Je krijgt de juiste voedingsstoffen binnen
- Je hormonen progesteron en oestrogeen zijn beter in balans
- Vitaminen en mineralen verhogen je vruchtbaarheid
- Je voelt je fitter, scherper en positiever
Ook tijdens de zwangerschap is bewegen en gezond eten overigens super belangrijk. Het vermindert de kans op complicaties en houdt je fit en energiek. Meer hierover lees je in de blog over
zwanger en bewegen.
Samen werken aan jouw kinderwens
Ok, je bent inmiddels hopelijk overtuigd dat je een gezonde leefstijl moet gaan nastreven om jouw wens grotere kans van slagen te geven.
Maar zelf aan de slag gaan om je leefstijl te verbeteren is niet altijd makkelijk. Heb jij dit gevoel ook? No worries, je bent echt niet de enige!
Je hebt de wens en een torenhoge motivatie. Je wilt er alles aan doen wat binnen je macht ligt om jouw kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Je wilt ook echt werken aan een zo gezond mogelijk lichaam, maar hoe pak je dit aan? Je zit in een emotionele rollercoaster en mist misschien de energie om dit alleen te gaan doen. Of je hebt simpelweg de kennis niet hoe je dit het beste aanpakt, waar je moet beginnen, wat je wel en misschien juist niet moet doen. Overweeg dan eens om dit onder begeleiding te doen.
Voorbeeld programma 1 op 1 coaching - ZWANGERWENS
Week 1:
Kennismaking (0,5 uur) – we maken kennis en bespreken het coachtraject
Vragenlijst – jij vult een uitgebreide vragenlijst in met diverse vragen over jezelf en jouw huidige leefstijl.
Week 2:
Intakegesprek (1 uur) waarin we jouw doelen bespreken en een begin maken met jouw beweegplan (en indien gewenst ook voeding).
Beweegsessie (1 uur). Je neemt deel aan een FML groepsessie naar keuze: wandelen, fietsen of beweeg+.
1 op 1 training is ook mogelijk (meerprijs)
Week 3:
Coachgesprek (1 uur) jouw beweeg- en voedingsplan is klaar. We bespreken dit en bepalen samen welke stappen je per week gaat zetten.
Beweegsessie (1 uur)
Week 4:
Beweegsessie (1 uur)
Week 5:
Coachgesprek (1 uur) we bespreken de voortgang van jouw beweeg- en voedingsplan. Wat gaat goed, waar loop je tegenaan? Waar nodig schaven we het plan bij.
Beweegsessie (1 uur)
Week 6:
Beweegsessie (1 uur)
Week 7:
Coachgesprek (1 uur) we bespreken de voortgang van jouw beweeg- en voedingsplan. Wat gaat goed, waar loop je tegenaan? Waar nodig schaven we het plan bij.
Beweegsessie (1 uur)
Week 8:
Beweegsessie (1 uur)
Week 9:
Beweegsessie (1 uur)
Week 10:
Beweegsessie (1 uur)
Coachgesprek (1 uur) we bekijken waar je nu staat. We evalueren de afgelopen weken en bespreken wat de vervolgstappen zijn. Ga je zelf verder, wil je door met de coaching en/of de groepsessies?



